Ar automobilio oro kondicionierius šildo?

Pagal tikslią terminologiją automobilio oro kondicionavimo komponentai nėra tiesiogiai atsakingi už šilumos generavimą, kad būtų šildomas automobilio salonas. Pagal pagrindinę apibrėžtį oro kondicionierius visų pirma susijęs su vėsinimo ir temperatūros reguliavimo procesu, pašalinant šilumą iš automobilio salono.

Tuo tarpu automobilio ventiliacija, kurią kai kurie žmonės dažnai klaidingai vadina „oro kondicionieriumi“, reiškia oro tiekimo ir mainų salone sistemą. Toks vėdinimas dažnai apima vadinamąją „šildymo“ funkciją, kuri pagrįsta automobilio variklio veikimu sukuriamos šilumos panaudojimu.

Važiuojant variklis, degindamas degalus, išskiria šilumą. Dalis šios šilumos naudojama variklio aušinimo sistemos aušinimo skysčiui šildyti. Šis skystis cirkuliuoja per šildytuvą, kuris veikia kaip šilumokaitis. Dėl šio proceso ventiliatoriaus pučiamas oras praeina pro šildytuvą, kur sušyla ir patenka į automobilio saloną.

Todėl, kai variklis veikia, naudojant vėdinimo funkciją, automobilio salonas gali būti šildomas naudojant variklio veikimo metu sukuriamą šilumą. Tačiau tai nėra tiesiogiai susiję su oro kondicionavimo komponentais, kurie daugiausia atsakingi už vėsinimą ir temperatūros reguliavimą vykstant aušinimo skysčio garavimo ir kondensacijos procesui uždarame kontūre.

Ar oro kondicionierius automobilyje šildo?

Kai kuriuose automobiliuose įrengta oro kondicionavimo sistema gali veikti kaip šildytuvas. Tokios oro kondicionavimo sistemos vadinamos „dviejų zonų oro kondicionavimu“ arba „automatiniu oro kondicionavimu“. Jos leidžia reguliuoti temperatūrą automobilyje ir vėsinant, ir šildant orą.

Šiuo atveju oro kondicionierius naudoja tuos pačius komponentus, kaip ir tie, kurie atsakingi už vėsinimą, tačiau veikia atvirkštiniu režimu. Šis procesas įmanomas dėl specialaus atbulinio vožtuvo ir valdymo sistemos, leidžiančios pakeisti šilumos srauto kryptį. Dviejų zonų oro kondicionierius gali naudoti šildytuvą, kad oras būtų pašildytas prieš pateikiant jį į automobilio saloną.

Automobiliuose, kuriuose įrengtas dviejų zonų arba automatinis oro kondicionierius, galite nustatyti norimą temperatūrą, o sistema pati pasirūpins ją palaikyti – vėsinti ar šildyti. Jei oro kondicionieriaus skydelyje pastebėsite parinktį „AUTO“, tai reiškia, kad sistema automatiškai sureguliuoja oro kondicionieriaus veikimą, kad palaikytų jūsų pasirinktą temperatūrą automobilio viduje.

Verta pažymėti, kad ne visuose automobiliuose ši šildymo funkcija yra oro kondicionavimo sistemos dalis. Kai kuriuose senesniuose modeliuose gali būti įrengta atskira šildymo sistema, veikianti nepriklausomai nuo oro kondicionavimo sistemos. Todėl visada verta patikrinti automobilio specifikaciją ir savininko vadovą, kad sužinotumėte, kaip veikia jo oro kondicionavimo ir šildymo sistema.

Kai kuriose pažangiose oro kondicionavimo sistemose, vadinamose šilumos siurbliais, galima pakeisti aušinimo ciklą, kad automobilyje esantis oras būtų šildomas. Šiuo atveju šilumos ir oro srautui valdyti naudojami tokie oro kondicionavimo sistemos komponentai kaip kompresorius, radiatorius, garintuvas ir kondensatorius.

Šilumos siurblio sistemoje oro kondicionavimo sistema naudoja grįžtamojo šaldymo ciklo principą, kai kondensatorius veikia kaip garintuvas, o garintuvas – kaip kondensatorius. Taip šiluma paimama iš aplinkos ir perduodama į automobilio saloną.

Automobilio oro kondicionavimo sistemos šildymo funkcija yra vienas iš daugelio svarbių elementų, užtikrinančių komfortišką vairavimo aplinką. Siekiant efektyvaus ir veiksmingo automobilio salono šildymo, būtina į oro kondicionierių pripildyti tinkamas dujas.

Norėdami savarankiškai atlikti automobilio oro kondicionieriaus pildymą, galite naudoti oro kondicionieriaus pildymo rinkinį, kuriame yra visi reikalingi komponentai. Jei yra dujų nuotėkis arba kitų problemų dėl automobilio oro kondicionieriaus sandarumo, taip pat galite naudoti oro kondicionieriaus remonto rinkinį. Jame yra dujų ir oro kondicionieriaus sandariklio, kurie padės papildyti šaltnešį ir pašalinti oro kondicionavimo sistemos nesandarumus.