Kaip veikia oro kondicionierius automobilyje?

Automobilio oro kondicionierius – tai sistema, skirta reguliuoti oro temperatūrą ir drėgmę automobilio salone, užtikrinant komfortišką kelionės aplinką.

Ji veikia šaldymo ciklo principu, kurį sudaro keturi pagrindiniai komponentai: kompresorius, kondensatorius, garintuvas ir išsiplėtimo vožtuvas. Oro kondicionavimo sistemos veikimo procesas:

  1. Kompresorius: oro kondicionierius pradeda veikti kompresoriuje, kurį suka automobilio variklis. Jo paskirtis – suspausti automobilio oro kondicionavimui skirtas šaldymo dujas (paprastai R134a arba R1234yf) ir padidinti šaldymo skysčio slėgį bei temperatūrą.
  2. Kondensatorius: esant dideliam slėgiui ir temperatūrai, suslėgtas oro kondicionavimo šaltnešis išeina iš kompresoriaus ir patenka į kondensatorių, kuris paprastai būna automobilio priekyje, už radiatoriaus. Kondensatoriuje kondicionieriaus dujos atiduoda šilumą aplinkai ir kartu kondensuojasi, pereidamos iš dujinės fazės į skystąją.
  3. Išsiplėtimo vožtuvas: išėjęs iš kondensatoriaus skystas šaldymo agentas praeina pro išsiplėtimo vožtuvą, kuris reguliuoja jo srautą į garintuvą. Išsiplėtimo vožtuvas sumažina šaldymo agento slėgį, todėl jis išgaruoja ir atvėsta.
  4. Garintuvas: iš išsiplėtimo vožtuvo išėjęs skystas šaldymo agentas patenka į garintuvą, esantį automobilio salone. Garintuve šaldymo agentas garuoja, paimdamas šilumą iš oro, todėl sumažėja salono oro temperatūra.
  5. Ventiliatorius ir ventiliacinės angos: Ventiliatorius per ventiliacijos angas pučia orą į automobilio saloną. Šis oras pereina per garintuvą, kur yra atšaldomas, ir nukreipiamas į automobilio saloną, taip sumažinant jo temperatūrą.
  6. Rekuperacija ir valdymas: Kai kuriuose šiuolaikiniuose automobiliuose oro kondicionierius gali turėti papildomų funkcijų, pavyzdžiui, rekuperacijos arba vėdinimo su šilumos atgavimu iš į saloną pučiamo oro, kad būtų sumažintos energijos sąnaudos. Be to, oro kondicionavimo sistemoje gali būti įrengti temperatūros jutikliai ir automatinis valdymas, kad automobilyje būtų palaikoma nustatyta temperatūra.
  7. Drėgmės ištraukimas: Automobilio oro kondicionavimo sistema taip pat gali veikti kaip drėgmės iš salone esančio oro šalinimo priemonė. Atvėsus orui, jame esanti drėgmė kondensuojasi ant kondensatoriaus ir išleidžiama už automobilio ribų. Šis procesas padeda palaikyti tinkamą drėgmę salone ir neleidžia drėgmei nusėsti ant langų, dėl kurios gali susidaryti rūkas.
  8. Elektroninis valdymas: Šiuolaikiniuose automobiliuose oro kondicionieriai dažnai naudoja sudėtingas elektronines valdymo sistemas. Temperatūros jutikliai, saulės jutikliai, drėgmės jutikliai ir kiti aplinkos parametrai gali būti stebimi, kad būtų galima reguliuoti oro kondicionieriaus veikimą pagal išorės sąlygas ir vairuotojo pageidavimus.
  9. Temperatūros palaikymas: Automobilio oro kondicionavimo sistemose taip pat įrengtos funkcijos, skirtos nustatytai temperatūrai salone palaikyti. Pasiekus norimą temperatūrą, oro kondicionierius automatiškai reguliuoja veikimą reguliuodamas ventiliatoriaus greitį, vėsinimo ir šildymo ciklus.

Priklausomai nuo automobilio modelio ir jo įrangos, automobilio oro kondicionierius gali būti vienos, dviejų, trijų ar net keturių zonų.

Verta prisiminti, kad pagrindinė sudedamoji dalis, atsakinga už tinkamą jo veikimą, yra oro kondicionieriaus dujos. Dėl įvairių priežasčių po tam tikro laiko oro kondicionieriaus užpildymo dujų kiekis gali sumažėti. Priežastis gali būti sistemos nesandarumas, natūralus nuotėkis ar net nedidelis pažeidimas. Kai taip atsitinka, būtina papildyti kondicionieriaus užpildymo dujų atsargas, kad būtų atkurtas visavertis veikimas. Patys papildyti kondicionieriaus dujų atsargas yra paprasčiausias ir ekonomiškiausias būdas papildyti šaldymo skysčio atsargas.

Jei nusprendėte kondicionierių užpildyti patys, verta įsigyti automobilio oro kondicionieriaus papildymo rinkinį. Tai leis greitai ir lengvai atlikti užpildymo procedūrą. Oro kondicionieriaus pildymo rinkinys su sandarikliu gali būti ypač naudingas, jei sistemoje aptinkamas nuotėkis. Sandariklis, esantis kondicionieriaus dujose, padeda pašalinti nedidelius nuotėkius, taip užtikrinant, kad kondicionierius veiks ilgai ir efektyviai.